Fra Home - Jack & Jones til Team Tinkoff: Op og nedturene

Team Home-Jack & Jones

1998

Med tøjfirmaet Jack & Jones og ejendomsmæglerfirmaet Home som sponsorer etableres Team Home-Jack & Jones. Alex Pedersen og Torben Kølbæk er sportsdirektører, og på teamet er ryttere som Brian Holm, Jesper Skibby og Christian Andersen.

Jesper Skibby (tv) og Brian Holm ved præsentationen af Team Home Jack & Jones i Herning Kongrescenter. (Foto: Ole Kjær)

1999

Efter et succesfuldt første år udvider holdet mere flere, prominente navne. Belgieren Marc Streel bliver afsløret med en mistænkelig blodværdi, og det resulterer i, at Home stopper som sponsor. Riis har endnu ingen væsentlig rolle på teamet.

Belgiske Marc Streel med holdkammeraten Jesper Skibby i forgrunden. (Foto: Jens Dresling)

Memory Card-Jack & Jones

2000

Memory Card træder til som sponsor, og Bo Hamburger kommer til holdet som kaptajn. I foråret køber Riis sig ind i Professional Cycling Denmark og overtager holdet. Jack & Jones-samarbejdet udløber ved årets slutning, og grundet økonomiske problemer må Memory Card også trække stikket.

Disse seks danske ryttere Jesper Skibby, Michael Bladzun, Allan Johansen, Nicolaj Bo Larsen, Michael Sandstød og Bo Hamburger udgør det første danske tour-hold sammen med de tre udlændinge Tristan Hoffmann, Arvis Piziks og Martin Rittsel. (Foto: Hans Bølcho)

CSC-Tiscali

2001

CSC, Computer Science Corporation, og internetudbyderen World Online overtager som sponsorer. World Online, der netop har købt den italienske tele-gigant Tiscali, ændrer navnet til CSC-Tiscali. Bo Hamburger bliver i april positiv for doping, og en fyreseddel følger. Som erstatning henter Riis flere store navne, Laurent Jalabert og Tyler Hamilton, og teamet etablerer sig langsomt som et internationalt storhold.

Bo Hamburger benyttede sig kontinuerligt af doping i perioden 1995-1997. (Foto: Søren Lorenzen)

2002

Riis' hold nyder stor succes, Jalabert vinder bjergtrøjen i Tour de France for andet år i træk, og Hamilton ender toer i Giro d'Italia. Jalabert slutter karrieren ved sæsonens afslutning.

Laurent Jalabert fejrer en etapesejr i Tour de France, hvor han derudover sikrede sig bjergtrøjen (Foto: AP)

Team CSC

2004

Tyler Hamilton skifter til schweiziske Phonak. I stedet henter Riis' nye navne, herunder Ivan Basso, der går ind som ny kaptajn ved siden af Carlos Sastre.

En stolt Bjarne Riis møder pressen med sin stjernerytter Carlos Sastre efter, at spanieren har vundet en etapesejr i Tour de France (Foto: Thomas Sjørup)

2003

Riis ændrer navnet fra Professional Cycling Denmark til Riis Cycling. Tiscali stopper sit sponsorat, og da Riis Cycling ikke er i stand til at finde erstatninger, skifter holdet navn til Team CSC.

CSC præsenterer sit hold for sæsonen 2003 i DR show. Bjarne Riis og Tyler Hamilton. (Foto: Ole Steen)

2005

Riis' CSC oplever sin hidtil bedste sæson med flere store sejre i løbet af året. Undervejs i Touren, som Basso ender toer i, forlænger CSC aftalen til 2008, og Basso forlænger samtidig sin kontrakt. De mange fornemme præstationer afspejler sig på Pro Tour-ranglisten, som Team CSC vinder.

Ivan Basso fejrer sin andenplads i Tour de France med datteren samt den samlede vinder Lance Armstrong (Foto: Thomas Sjørup)

2006

Basso vinder Giro d'Italia ekstremt overbevisende - med næsten 10 minutter til nærmeste forfølger. Han forbindes efterfølgende til Operation Puerto. Riis' fyrer Basso og et seriøst anti doping-program bliver iværksat.

Brian Nygaard, Bjarne Riis og Ivan Basso inden Tour de France, 2006 (Foto: Claus Bonnerup)

2007

Mens Michael Rasmussen og Vinokourov kommer i doping-problemer for andre hold, forløber året roligt for Riis og CSC, der dog ikke har nogen resultatmæssig fremgang.

Michael Rasmussen bliver i 2007 smidt ud af Tour de France. For Riis og CSC er der status quo efter sidste års fyring af Ivan Basso (Foto: Claus Bonnerup)

CSC-Saxo Bank

2008

CSC stopper som sponsor, og danske Saxo Bank træder i stedet til fra midten af Juni. Carlos Sastre vinder Tour de France, og teamets dominans understreges af, at man også vinder holdkonkurrencen.

Bjarne Riis og Carlos Sastre fejrer spanierens Tour de France-sejr på Champs-Élysées. (Foto: AP)

Team Saxo Bank

2009

IT Factory bliver annonceret som medsponsor, men selskabet kommer dog i gevaldige problemer, da Stein Bagger-sagen eksploderer den dag, sponsoraftalen skulle annonceres. Skandalen efterlader Riis med et stort hul i budgettet.

Stein Bagger - IT Factory har som adm. direktør svindlet og bedraget for mere en 1 mia kroner.(Foto: Michael Altschul)

2010

I juni detonerer en bombe under Riis, da det viser sig, at hans sportsdirektør Kim Andersen er ved at bygge et nyt hold op og tager Riis' stjerneryttere med sig. Det nye hold kommer til at hedde Leopard Trek. Riis genrejser sig selv ved at skrive kontrakt med Contador - som dog bliver fældet i en dopingtest inden, han tiltræder.

Kim Andersen præsenterer det nye storhold Leopard Trek. Brian Nygaard, Fabian Cancerllara og brødrene Schleck kigger på (Foto: AP)

Saxo Bank-Sungard

2011

Saxo Bank har forlænget sponsoratet et år på grund af Alberto Contador, som dog kører med dopingskygge over sig. Han vinder Giroen, men mister senere sejren pga. dopingkarantæne. Sungard stopper som navnesponsor.

Alberto Contador sprøjter med champagne efter sin sejr i Giroen. En sejr, som han dog senere fratages grundet dopingkarantæne (Foto: AP)

Team Saxo Bank - Tinkoff Bank

2012

Russiske Tinkoff Bank kommer ind som ny sponsor før Tour de France. Med følger flamboyante Oleg Tinkov. Contador vender samme år tilbage fra sin dopingkarantæne med manér og vinder Vueltaen.

Oleg Tinkov, Alberto Contador og Bjarne Riis giver hånd på det nye samarbejde (Foto: AP)

Tinkoff-Saxo

2013

Oleg Tinkov køber i december teamet af Bjarne Riis, og navnet ændres til Tinkoff-Saxo.

Oleg Tinkov viser den nye Tinkoff-Saxo trøje frem (Foto: Claus Bonnerup)

2015

Peter Sagan, Pavel Brutt, Ivan Basso og Robert Kiserlovski bliver hentet til Tinkovs nye cykelmastodont. Vedvarende konfrontationer mellem den excentriske Tinkov og Bjarne Riis medfører, at parterne skilles. Steven de Jongh bliver udnævnt til ny sportsdirektør, mens Riis helt forlader det hold, han selv har været med til at bygge til den status, det har i dag.

I 2015 stoppede samarbejdet mellem Bjarne Riis og Oleg Tinkov definitivt, og parterne skiltes. (Foto: Claus Bonnerup)

Tinkov lukker holdet

2016

I december 2015 fortæller Oleg Tinkov, at han lukker cykelholdet, hvis ingen villig køber har vist sig på banen inden da. 

Som forventet dukker ingen arvtager af cykelholdet op. Tinkov er blevet træt af sit legetøj og lukker holdet, hvor holdets nye supermand Peter Sagan har haft en forrygende sæson i sin VM-trøje, hvor han blandt andet vinder Gent-Wevelgem, Flandern Rundt, tre etaper og den grønne pointtrøje i Tour de France. Holdets anden store kaptajn Alberto Contador har en sæson på det jævne, efter en flot start med sejr i Baskerlandet Rundt rammer han primært forbi skiven resten af sæsonen, og får i øvrigt en sidste sviner sendt i nakken af Tinkov, inden holdet kører deres sidste løb.

Efter 19 år er det slut med det mandskab, der startede med en sjov ide i venners festlige lag. Et hold der startede dansk og sluttede russisk, er nu fortid i cykelsporten

Contador var stjernen på holdet til slut. Tinkov bestemte. Riis endte ude i kulden. Foto: AP